Een groenere chemische industrie met AvoRe

Een groenere chemische industrie met AvoRe

Het ATOM project, voluit industriAl plaTform for flOw chemistry, werd opgestart in juli 2014 onder de vleugels van FISCH (Flanders Innovation Hub for Sustainable Chemistry). De focus van het project ligt op het gebruik van flow chemie als een alternatief voor het bijna exclusieve en wijdverspreide gebruik van multi-purpose batch installaties. In de laatste tiental jaren is er een grote interesse ontstaan voor flow chemie, voornamelijk vanuit de farmaceutische industrie, die geleid heeft tot een grote toename in het onderzoek naar deze nieuwe technologie en zelfs al uitgemond is in operationele industriële installaties.

 

Binnen het ATOM-project werken vier bedrijven samen met vier academische partners met een bewezen staat van dienst in het onderzoeksgebied van flow chemie. De voornaamste doelen vooropgesteld in het project zijn:

 

  • De evaluatie van een aantal processen, naar voor gebracht door de industriële partners in het project, waarbij een groot aantal verschillende procesparameters onderzocht worden met een bijkomende focus op scale-up. Dit moet zorgen voor belangrijke kennis voor het ontwikkelen van nieuwe processen van zowel de deelnemende als andere geïnteresseerde bedrijven.

 

  • Om de scale-up van een aantal processen te kunne uitbouwen, is er ook technische kennis nodig om dergelijke installaties uit te bouwen.

 

  • Het genereren van een kennisplatform voor flow chemie in Vlaanderen, wetenschappelijk, technologisch en economisch onderbouwd, dat toegankelijk is voor alle geïnteresseerde bedrijven in de regio.

 

Naast het genereren van waardevolle kennis en informatie aangaande flow chemie voor de partners in het project, zal de opgebouwde kennis samen met een operationele pilootinstallatie garant staan voor nieuwe opportuniteiten voor alle bedrijven geïnteresseerd in deze nieuwe technologie.

 

Indien U interesse heeft voor het ATOM-project of het gebruik van flow-chemie voor uw proces, aarzel dan niet om contact op te nemen: nils.devos[at]avore.be of erik.kiekens[at]avore.be. U kan ook altijd terecht op de website van FISCH.

 

 

Partners

Janssen

Pharmaceutica